
Kuluttaja kananmunakiipelissä – mikä muna minulle?
Kananmunakulutus on kovassa kasvussa. Suomessa syödään jo liki 11 kg munia vuodessa/henkilö. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna esimerkiksi Tanskaan, jossa kulutus on jopa 16 kg/henkilö. Kasvuun on vaikuttanut mm. muutama vuosi sitten alkanut karppausinto. Vaikka karppaus onkin hiipunut, kananmunan kulutus on pysynyt. Nyt on nousussa proteiinipitoiset dieetit – mihin kananmuna sopii myös täydellisesti! Kananmunavalkuainen on ravintokoostumukseltaan parasta proteiinia mitä voi saada. Kananmuna on muutenkin erittäin hyvä vitamiini- ja kivennäisainelähde. Suomessa tuotettu kananmuna on tiukan valvontaohjelman ansiosta myös salmonellavapaa. Munan voi turvallisesti nauttia myös raakana. Täydellinen luonnon oma pakkaus – ja E-koodeja nolla!
Munahyllyllä alkaa kuitenkin olla jo valinnan vaikeus edessä. On virikemunia, vapaan kanan munia, luomumunia, ulkomunia ja tämän lisäksi vielä erikokoisia ja värisiä munia ja monta eri pakkauskokoa. Mikä mikäkin muna on? Tarttuuko käsi halvimpaan vaihtoehtoon vai antavatko kanan elinolosuhteet ja ruokinta munalle lisäarvoa?
Tuotantovaihtoehtoja Suomessa on jo neljä, kun vuoden alussa markkinoille tuli uutena ulkokanojen munia – free range munat. Muut tuotantotavat ovat virikehäkkikanojen munia, lattiakanojen munia ja luomukanojen munia. Lattia-, ulko- ja luomumunat ovat häkittömistä kanaloista. Kulutuskasvu on suurinta juuri häkittömien tuotantomuotojen kohdalla koska kuluttaja on herännyt miettimään kanojen hyvinvointia ja luonnonmukaisempaa elämää yhä enemmän.
Virikehäkkikanojen munia
Kanat elävät virikkeellisissä häkeissä 20-80 kanan pienryhmissä. Kanoilla on pesä, orret, virikepurua sekä kynsiviila häkissään. Munat ovat tuotettu hygieenisissä olosuhteissa ja lisätilaa kanoille tuli uusien EU direktiivien mukaan kun vanhat häkit kiellettiin vuoden 2012 alusta. Kanat eivät pääse ulos eikä kanalassa ole ikkunoita. Tämä on yleisin tuotantotapa Suomessa.
Lattiakanojen munia

Tämä tuotantotapa on yleensä sanottu vapaan kanan munaksi. Kana saa tepastella vapaasti kanalassa. Kanoja saa olla 9 kpl/ m2, ja kanala voi olla joko tavallinen lattiakanala tai monikerroskanala, jolloin kanoilla on kiipeilytilaa eri tasoilla. Kanoilla on pesät, orret ja paljon pehkua missä voivat kylpeä ja kuopsutella. Kanat eivät pääse ulos eikä kanalassa ole ikkunoita. Suomen kananmunista reilu kolmannes on lattiakanalasta peräisin.
Ulkokanojen munia

Ulkomunia tuli kauppoihin vuoden 2013 alusta kun Munax Oy aloitti niiden pakkaamisen. Kanalaolosuhteet ovat ulkokanoilla samat kuin lattiakanoilla. Ero on siinä, että ulkokanoilla on mahdollisuus ulkoilla päiväsaikaan ympäri vuoden. Tämän mahdollistaa verantarakennelma, joka suojaa sateelta ja tuiskulta sekä luonnonvaraisilta linnuilta ja saalistajilta. Katetulle alueelle kanoille tarjoillaan ympäri vuoden virikettä kuten heinää ja porkkanaa. Tästä syystä ulkokananmunan keltuainen on keltaisempi ja sisältää enemmän koliinia, joka on tärkeä aine rasvan ja kolesterolin aineenvaihdunnassa sekä solukalvojen rakenteissa.
Verannalta on kulku laitumelle, missä tilaa on reilusti 4 m2/kana. Kanoja saa pitää sisällä 12 viikkoa vuodessa sääolosuhteiden takia. Kokemus kuitenkin osoitti, että kana ulkoilee mielellään myös talvipakkasilla ja luukkujen äärellä käy jatkuva liikenne kun kana haukkaa ahkerasti raitista ilmaa ja katselee maailman menoa. Kanalaan tulee päivänvaloa ulosmenoluukuista niiden ollessa auki päivisin.
Luomukanojen munia
Luomukanoilla on eniten liikkumatilaa kanalassa kun kanoja saa olla 6 kpl/ m2. Luomukana syö luonnollisesti luomurehua ja virikkeenä se saa luomuheinää ja luomuporkkanaa. Kanalla on pesä, orret ja paljon pehkua missä voi kylpeä ja kuopsutella. Luomukanala on ainoa kanala missä on ikkunat. Luomukana ulkoilee kesäkuun alusta syksyyn saakka ja laiduntilaa on 4 m2/ kana. Luomutiloja tarkastetaan joka vuosi, joten Suomessa tuotettu luomumuna on taatusti luomua! Luomumunan osuus kulutuksesta on noin 5% ja kysyntä kasvaa koko ajan.
Kananmunat luokitellaan neljään eri kokoluokkaan; S-pienet munat, M-keskikokoiset munat, L-isot munat ja XL-extra isot munat. Näistä koot M ja L ovat yleisimmät ruokakauppojen hyllyllä. S ja XL munat päätyvät esimerkiksi leipomoihin ja ravintoloihin.

Kananmunien merkinnöistä
Kananmunan merkintä kertoo mistä muna on kotoisin. Ensimmäinen numero kertoo tuotantomuodon 0=luomumuna, 1=ulkomuna, 2=lattiamuna ja 3=häkkimuna. Fi=alkuperämaa Suomi12345=tuottajatunnus
Mistä sitten tietää minkä munan ostaa kun kennossa oleva nimi voi olla harhaanjohtava? Esimerkiksi omega muna ja ruskea muna voi olla mistä tuotantotavasta tahansa. Ruskea kana munii ruskeita munia ja valkoinen kana valkoisia. Kana, jonka rehuun on lisätty pellavaöljyä, munii omega munia.
Kananmunakennosta pitää löytyä kaikki tiedot munasta. Siinä pitää lukea selkeästi mm. tuotantotapa ja kokoluokka. Lisäksi löytyy tieto missä muna on pakattu. Pakkaamoon voi aina olla yhteydessä jos jokin asia munista askarruttaa. Lisätietoja löytyy myös www.laitilankanatarha.fi
Lähde: Munax